top of page

HET KNIEGEWRICHT

De functie van het kniegewricht

Het kniegewricht speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven en ondergaat daarbij grote krachten. De belangrijkste functies van het kniegewricht zijn het ondersteunen van het lichaamsgewicht, het overbrengen van de krachten tussen de romp en de benen en het plaatsen van de voet in de ruimte.

​

Omdat het kniegewricht de twee langste botten van het lichaam met elkaar verbindt, is er een groot hefboomeffect. Door die lange lastarmen worden er enorme krachten op het gewricht uitgeoefend. Daarnaast heeft de knie het grootste gewrichtskapsel van alle gewrichten. Hierin hechten zich alle banden en pezen, die eveneens aan grote krachten blootgesteld worden en daardoor geregeld voor problemen kunnen zorgen.

Anatomie van de knie
3kamers4.jpg

De knie is als een huis met drie kamers. Anatomisch gezien onderscheiden we het mediale tibio-femorale compartiment aan de binnenzijde van de knie, het laterale tibio-femorale compartiment aan de buitenzijde en het patello-femorale compartiment aan de voorzijde. In deze "voorkamer" bevindt zich de knieschijf, omgeven door allerhande pezen en ligamenten.

​

De twee beenderen die het kniegewricht verbindt, het scheenbeen (tibia) en dijbeen (femur), eindigen in een laagje zachter kraakbeen dat functioneert als schokdemper en het geheel toelaat vlot te bewegen.

Kraakbeen en artrose
Kraakbeen en artrose

Net als de vloer van je huis bestaat kraakbeen, microscopisch bekeken, uit vier lagen. Artrose is een beschadiging van het kraakbeen. We spreken van vier verschillende graden van artrose, afhankelijk van het aantal "vloerlagen" dat is aangetast.

​

Bij graad 1-artrose is alleen de meest oppervlakkige laag (de “tegel”) beschadigd. Spreken we van graad 2-artrose, dan is niet alleen de bovenste laag, maar ook de tweede laag (de "chape"), beschadigd. Graad 3 betekent dat ook de derde laag (de "isolatiechape") schade heeft ondervonden, en bij graad 4 zijn alle lagen aangetast, tot en met de bodemlaag (de "beton"). Er is dan geen degelijke buffer meer tussen beide botten, wat tot pijn leidt. De geschikte behandeling is afhankelijk van de ernst én de zone van de schade.

Orthopedisch chirurg - gespecialiseerd in de behandeling van knieletsels

bottom of page