top of page

KIJKOPERATIE

UW ZORGPAD

Een uitgebreide, interactieve versie van uw zorgpad  - inclusief notificaties - vindt u in de Patient Journey App, die u kan downloaden op uw smartphone of tablet.

In de gedownloade Patient Journey App zoekt u naar AZ ALMA bij zorgverlener.

         Voor Android zoekt u op de Google Play website naar "Patient Journey" op uw smartphone of tablet

         Voor Apple zoekt u op de App Store website naar "Patient Journey" op uw smartphone of tablet

Voor de operatie

Voor de operatie
verpleging_l_web.jpg

14 dagen voor de behandeling

Pre-Operatieve Consultatie

Meteen na uw afspraak met dr. Van den Wyngaert kan u overgaan tot de POC, een consultatie met verpleegkundigen waar u alle documenten in orde brengt. Indien dat tijdstip niet mogelijk is, vragen wij u een afspraak te maken op het nummer 09 310 06 43 (elke werkdag van 8.30u tot 18.30u) of via preoperatieveconsultatie@azalma.be.

medicijn.jpg

6 dagen voor de behandeling

Gezondheidstoestand

Indien er veranderingen in uw medicatiegebruik of gezondheidstoestand optreden na uw bezoek aan de anesthesist of chirurg, dient u contact op te nemen met het ziekenhuis. Het zou immers kunnen dat uw operatie moet uitgesteld worden. Hetzelfde geldt indien u de dagen voor de ingreep wondjes of puistjes heeft rond uw operatiegebied, verkouden bent, hoest of koorts heeft.

telefoon.jpg

1 dag voor de behandeling

Telefonisch contact

Eén dag voor uw operatie wordt u opgebeld door AZ Alma. U krijgt te horen hoe laat u aanwezig moet zijn en op welk tijdstip de operatie plaatsvindt. Mochten er veranderingen zijn in uw medicatiegebruik, allergieën of gezondheidstoestand, geef dit dan door. Mocht u toch geen bericht ontvangen, dan kunt u best zelf contact opnemen.

sigaret_web.jpg

14 dagen voor de behandeling

Stoppen met roken

Stoppen met roken bevordert uw herstel en verkleint de kans op complicaties. Dr. Van den Wyngaert adviseert u dan ook te stoppen met roken voor uw operatie.

bagage.jpg

2 dagen voor de behandeling

Meenemen naar AZ Alma

 • Thuismedicatie (pillen en spuitjes) in de originele verpakking. Bespreek met uw huisarts hoe u ze inneemt de dag voor en van de operatie.

 • Eventueel laptop of smartphone. Er is overal in het ziekenhuis wifi beschikbaar.

Clean

Dag van de behandeling

Douche

Zorg dat uw huid zo zuiver mogelijk is om infecties te voorkomen. Gebruik tijdens het douchen geen oliehoudende zeep en na het douchen geen bodylotion of vette crème. Was u grondig op de dag van de opname, maar enkel met water en zeep.

Driving

7 dagen voor de behandeling

Contactpersoon & vervoer

Gelieve een contactpersoon te regelen die bereikbaar is terwijl u in het ziekenhuis bent en die u naar huis kan brengen - u mag niet zelf autorijden de dag van de operatie. Neem de contactgegevens mee de dag van uw behandeling. Kies bij voorkeur iemand die gedurende de 24 uur na uw ontslag uit het ziekenhuis bij u thuis aanwezig kan zijn.​

nails_l_web.jpg

2 dagen voor de behandeling

NIET meenemen

 • Juwelen, portefeuille en andere waardevolle spullen

 • Verwijder accessoires zoals kunst- of gelnagels, piercings, (oor)ringen...

 • Een vals gebit, bril of contactlenzen doet u uit voor de operatie

 • Een eventueel hoorapparaatje houdt u best in; dit vergemakkelijkt de communicatie
   

Eten_en_drinken.jpg

Dag van de behandeling

Nuchter zijn

U mag zes uur voor uw opname niet meer eten, drinken of roken. Tot twee uur voor opname mag u wel nog water, appelsap, thee en koffie zonder melk en suiker drinken. Een uitzondering hierop is thuismedicatie, die u met een klein slokje water mag innemen. Bespreek dit bij twijfel met je huisarts.

In het ziekenhuis

In het ziekenhuis
DSC_4094rl2.jpg

Dag van de behandeling

Aankomst

U meldt zich aan bij de dienst Inschrijvingen, die u doorverwijst naar de dienst Daghospitalisatie. Daar krijgt u een kamer toegewezen. U krijgt tijdens tevens een polsbandje met daarop uw naam en geboortedatum. Hou dit aan tijdens uw verblijf, zo hebben we altijd uw gegevens bij de hand. Nadat u bent omgekleed, mag u naar het operatiecomplex van de daghospitalisatie gaan.

ontwaken_l_web.jpg

Dag van de behandeling

Recovery

Na de operatie wordt u naar de verkoeverkamer (recovery) gebracht. Verpleegkundigen zien erop toe dat u rustig bijkomt. Hou er rekening mee dat u zich slaperig kan voelen en af en toe terug kan indommelen. Bij spinale anesthesie (rachi) kan het een uur duren voor het gevoel in uw benen terugkomt. Indien nodig krijgt u pijnstillende medicatie toegediend.

ontslag_l_web.jpg

Dag van de behandeling

Naar huis

Bij een dagbehandeling mag u vaak enkele uren na de ingreep al naar huis. Soms moet u een dag langer in AZ Alma blijven. De volgende dag wordt dan opnieuw beoordeeld of u veilig naar huis kunt. Het is normaal dat u zich na een operatie een tijdje niet fit voelt. Het lichaam moet in eigen tempo herstellen.

narcose.jpg

Dag van de behandeling

Anesthesie

De anesthesist dient u voor de operatie de gepaste verdoving toe. Tijdens de ingreep let hij op uw vitale functies zoals ademhaling, bewustzijn en/of pijn en past hij de anesthesie aan wanneer nodig. De toegepaste methode kan per patiënt verschillen, naargelang leeftijd, lichamelijke conditie en het soort ingreep. Het is mogelijk dat er een combinatie van anesthesietechnieken wordt gebruikt. 

nurse_food.jpg

Dag van de behandeling

Verpleegafdeling

Wanneer u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling. Hier krijgt u eten en drinken. Daarnaast geeft de verpleegkundige u medicatie en adviezen.

DSC_4175rl2ks.jpg

Dag van de behandeling

De operatie

Dr. Van den Wyngaert leidt de ingreep, die meestal slechts 10 tot 15 minuten duurt. Klik door voor meer informatie over een kijkoperatie of arthroscopie van de knie.

Knie_1.jpg

Dag van de behandeling

Resultaat

Na de kijkoperatie is het herstel meestal goed in te schatten. Voordat u naar huis gaat zal de arts u hier meer informatie over geven. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie en individuele factoren, kan u nog enige tijd last hebben van uw knie. In speciale gevallen krijgt u een aangepast herstelschema.

Revalidatie thuis

Revalidatie thuis
fietsen.jpg

1 dag na de behandeling

Bewegingsadvies

Direct na de operatie mag u het geopereerde been weer belasten. Luister hierbij wel naar uw lichaam.

 • Bij zwelling: rust, 3x 15 min per dag ijs op knie.

 • Blijvende pijn en zwelling: knie ontlasten en enkele dagen met krukken lopen.

 • Na 2 à 3 dagen mag u weer fietsen. Begin met kleine afstanden bij een laag verzet.

 • Autorijden mag van zodra u kunt traplopen.

kniewond.jpg

1 dag na de behandeling

Wondverzorging

 • Na 24 uur: zwachtel en watten verwijderen en de wondjes droogdeppen met ontsmettingsmiddel.

 • Eventuele hechtingen worden bij de huisarts verwijderd, 7 tot 14 dagen na de operatie.

 • Na 2 dagen mag u douchen, na 1 week in bad.

 • Produceren de wondjes na 3 dagen nog vocht, neem dan contact op met de kliniek.
   

oefeningen_slijtage_knie_1.jpg

1 dag na de behandeling

Oefening

Een goede oefening ter bevordering van herstel:

 • Lig op je rug, met het gezonde been gebogen.

 • Strek de andere knie, span de bovenbeenspier.

 • Til het gestrekte been langzaam ongeveer 40 cm omhoog en hou dit 5 seconden vol.

 • Herhaal tien keer, een aantal keren per dag.

 • Te makkelijk? Hang een halve kilo extra gewicht aan je enkel.

Group of Road Bikers

7 dagen na de behandeling

Werk & sport

In het algemeen wordt een week rust aanbevolen voor u zittend werk hervat en drie weken bij zwaarder werk. Met sporten wacht u best tot minstens een maand na de ingreep. Vertoont uw knie tekenen van zwelling, doe het dan wat rustiger aan.

spuit.jpg

1 dag na de behandeling

Bloedverdunners

Een trombose of een longembolie kunnen optreden als bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. Uw arts beslist aan de hand van uw medische gegevens om u al dan niet medicatie voor te schrijven. Is dat het geval, dan gaat het meestal om spuitjes die u gedurende 10 dagen bij uzelf moet toedienen, of ze laten inspuiten door een thuisverpleegkundige.

IMG_8037.jpg

21 dagen na de behandeling

Controle

Een drietal weken na de ingreep gaat u op controle in de polikliniek. Naast inspectie van de wonde worden hier ook de resultaten van de operatie en eventuele verdere maatregelen besproken.

Orthopedisch chirurg - gespecialiseerd in de behandeling van knieletsels

bottom of page