top of page

ANDERS DENKEN
OVER UW KNIELETSEL...

Waarom Dr. VdW?
Wat is belangrijk bij het kiezen van uw kniebehandeling?
plus-button.png
Wat u moet weten...

Het belangrijkste bij de behandeling van een knieletsel is, zoals bij elke aandoening aan uw lichaam, het stellen van een juiste diagnose. Alleen op basis daarvan kan een adequaat behandelingsplan worden voorgesteld.

Een niet-operatieve behandeling heeft steeds de voorkeur. Vaak is een aanpassing van activiteiten en een goed inzicht in uw kniepathologie al een enorme hulp. Een kinesist of fysiotherapeut kan u soms al een heel eind op weg helpen.  

Als kniechirurgen zijn we expert in de diagnostiek en therapieplanning voor uw specifieke knieletsel. Even belangrijk is echter dat u - als patiënt(e) - de echte expert bent van uw eigen lichaam en uw aandoening. Het is via open dialoog en goede communicatie op consultatie dat voor uw specifieke geval de beste behandeling kan worden gekozen. Met andere woorden, het belang van uw eigen mening i.v.m. uw knie-aandoening is zeker zo belangrijk als de adviezen van uw arts. De excellente geneeskunde van tegenwoordig is, ondanks onze uitgebreide (technologische) vooruitgang, vooral gestoeld op gezamenlijke besluitvorming

plus-button.png
Verstandige keuzes maken

Ook in de orthopedie, en dan meer specifiek op het terrein van de kniechirurgie, moet u steeds verstandige keuzes maken. Het is belangrijk om daarbij rekening te houden met de volgende aanbevelingen.

  • Geen kijkoperatie en geen MRI-scan bij knieën met belangrijke artrose zonder mechanische klachten. 

Het is aangewezen bij duidelijke meniscusscheuren een rustperiode in te bouwen van een drietal maanden vooraleer u een kijkoperatie overweegt. Bij slijtage in de knie gaat de meniscus door artrose in kwaliteit achteruit. Bij patiënten ouder dan 50 jaar geldt: 

- Een degraderende meniscus is een beginnende uiting van artrose van de knie. Dat kan allerhande klachten opleveren. Alleen als er sprake is van "blokkage" en mechanische klachten (de knie niet meer goed kunnen strekken), is het zinvol om een deel van de meniscus via een kijkoperatie (artroscopie) te verwijderen. 

- Bij knieklachten moet eerst een staande röntgenfoto (bij voorkeur een fixed flexion view) van de knie gemaakt worden. Er is geen indicatie voor routinematig gebruik van MRI-scan.

  • Geen knieprothese zonder adequate niet operative behandeling ervoor.

De reden voor operatieve behandeling voor een knieprothese bij artrose wordt gesteld op basis van pijn, functieverlies en radiologische afwijkingen. Als je door artrose, knieklachten hebt volgt eerst een goed uitgebalanceerde behandeling zónder operatie. Dit wordt ook wel een conservatief behandeltraject genoemd. Dit behandeltraject kan bestaan uit voorlichting, gewichtsreductie bij een diëtiste, en gerichte versterking oefeningen van alle spiergroepen rond je gewricht. Het is wel belangrijk dat je kniechirurg je duidelijk goed begeleid en coördineert in dit traject.

Patiënten accepteren steeds minder vaak lichamelijke beperkingen door artrose van de knie en vragen daarom sneller om een operatie met een prothese. Een gewrichtsvervanging is echter een belastende ingreep en kan gepaard gaan met complicaties. Daarom is het pas verantwoord tot operatie over te gaan als een conservatieve behandeling niet meer helpt. Het klachtenpatroon bij artrose van de knie kan in zijn beginfase sterk wisselen. Daarom is een optimale conservatieve behandeling altijd de aangewezen eerste stap.

  • Geen voorste kruisband operatie binnen enkele dagen na ontstaan van het letsel.

Wij stellen de diagnose aan de hand van de aard van de knieklachten, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventueel een kijkoperatie. De behandeling bestaat meestal eerst uit fysiotherapie. Dit maakt de beenspieren sterk en helpt om de knie tot ‘rust’ te brengen. Dit betekent: minder pijn, geen zwelling, geen stijfheid en geen vocht meer in de knie.

 

Voor een aantal patiënten levert alleen fysiotherapie voldoende resultaat op. Is het resultaat na drie tot zes maanden niet voldoende, dan kan een nieuwe kruisband worden overwogen. Zo’n voorste kruisband reconstructie kan alleen plaatsvinden in een ‘rustige’ knie die volledig kan strekken. 

 

U kunt deze teksten ook vinden op de website van de orthopedische vereniging van onze noorderburen (Nederland). 

plus-button.png
Ervaring en expertise

Het kniecentrum in het nieuwe ziekenhuis AZ Alma hoort bij de grootste van het land. Dr. Van den Wyngaert plaatste al meer dan 3000 knieprotheses, naast een veelvoud aan andere knieoperaties. Elke medische behandeling staat of valt bij een correcte diagnose van het letsel en het opstellen van een aangepast, gepersonaliseerd behandelingsplan. Hier maakt de ervaring van de chirurg het verschil, alsook diens geprefereerde behandelingsmethodes.

plus-button.png
Individuele aanpak

Ervaring en expertise zijn echter niets zonder een geïndividualiseerde, patiëntgerichte aanpak. Het gaat tenslotte over uw gezondheid en uw lichaam. Daarom zijn individuele begeleiding en persoonlijk contact in AZ Alma van primordiaal belang. We zoeken naar de best mogelijke behandeling van uw specifieke klacht, niet naar een standaardoplossing. Geen confectie, maar maatwerk.

Voor artrosepatiënten die een knieprothese nodig hebben en graag een beter inzicht krijgen in ons unieke behandelingstraject, organiseren Dr. Van den Wyngaert en zijn collega's iedere maand een infosessie van ongeveer 1 uur in AZ Alma te Eeklo. Inschrijven kan via het secretariaat orthopedie, op het nummer
09 310 04 36.

Bij zeer complexe problemen, zoals bijvoorbeeld revisiechirurgie rond de knie, wordt de patiënt uitgenodigd op een multidisciplinaire consultatie. Elke individueel geval wordt nadien besproken in ons multidisciplinair team (chirurg, radioloog, bacterioloog, nuclearist) om de beste en meest complete oplossing te kunnen bieden. Wat ook uw knieprobleem is, bij AZ Alma bent u in goede handen.

plus-button.png
"State of the art" behandelingsmethodes

​​Voor elk type van chirurgie en operatie bestaan er verschillende methodes, die leiden tot verschillende resultaten, zowel meteen na de ingreep als op langere termijn, na de revalidatieperiode. Dr. Van den Wyngaert en zijn collega's hebben voor elk type van kniechirurgie een uitgebreid zorgpad ontwikkeld en door de jaren heen geoptimaliseerd. Dit heeft geleid tot een precieze methode met een keer op keer bewezen effectiviteit op het vlak van veilige, snelle revalidatie en pijnvrij functioneren.

Recent gebruiken we ook robot ge-assiteerde operatie technieken om nog juister te kunnen werken.

Dr. Van den Wyngaert heeft decennia ervaring met de behandeling van knieproblemen. Hij weet als geen ander met welke vragen patiënten zitten voor een knieoperatie. Meestal hebben die te maken met:

  • het resultaat of succes van de ingreep

  • eventuele pijn na de operatie

  • de verwachte duur van de revalidatie

Dr. Van den Wyngaert: "Die bezorgdheid is normaal. Gelukkig kan ik mijn patiënten altijd snel geruststellen: de operatietechnieken die mijn collega's en ik in AZ Alma hanteren zijn precies ontwikkeld om die drie zaken aan te pakken. Eigenlijk komen ze alledrie neer op de vraag naar pijnvrij functioneren, zo snel mogelijk na de operatie."

Een unieke methode
Hoe garandeert onze unieke methode een snel en vlot herstel?
plus-button.png
Zwelling bestrijden

De vaakst voorkomende oorzaak van kniepijn is zwelling, een spontane reactie van weefsel dat zichzelf probeert te herstellen na een kwetsuur. Dat kan bijvoorbeeld na een val op de knie, maar ook artrose (slijtage van kraakbeen) of een scheur in de meniscus (een elastische schokdemper in de knie) kunnen een ontstekingsreactie en bijgevolg zwelling en pijn veroorzaken. Deze zwelling toont zich meestal bovenaan de knieschijf.

 

Ook knieoperaties veroorzaken zwelling rond de gekwetste weefsels en kunnen dus pijn veroorzaken. Dit is waar Dr. van den Wyngaerts behandelingsmethode zich onderscheidt van vele anderen: ze is specifiek ontworpen om de kans op zwelling en dus pijn te minimaliseren. Dit gebeurt op verschillende domeinen tijdens de operatie. Om het eenvoudig voor te stellen: enerzijds op het vlak van de weke delen in de knie zoals pezen, spieren en ligamenten (de 'software') en anderzijds via instrumentele operatietechnieken (de 'hardware').

 

 

plus-button.png
Bijkomende operatieve kwetsuren vermijden

Bij het plaatsen van een prothese opent dr. Van den Wyngaert de knie langs een unieke toegangsweg, die slechts gekend is door een handvol speciaal opgeleide chirurgen. Deze weg volgt strikt de anatomische vlakken om de zachte weefsels in de knie (de 'software') zo veel mogelijk te sparen.

 

Tijdens deze en andere knieoperaties (kijkoperatie, kruisbandreconstructie, knieschijfcorrectie, ascorrectie) gebruiken de anesthesisten in AZ Alma's kniecentrum eveneens speciale technieken die tijdens de ingreep de bloedingsneiging inperken.

plus-button.png
Nauwkeurige, gepersonaliseerde plaatsing bij prothese chirurgie.

Ook de gebruikte 'hardware' bij knieprotheses is uniek: Dr. Van den Wyngaert en zijn collega's hanteren een gepatenteerd (Dr. Ghijselings) nauwkeurig meetapparaat (PIPB),dat de plaatsing van de knieprothese aanpast aan elke individuele knie. Zo kunnen ze rekening houden met de unieke anatomische ligging van de kniestructuren (ligamenten, achterste kruisband, knieschijf) - die is immers voor iedere patiënt anders. Op deze manier wordt de plaatsing van de prothese aangepast aan elk individueel geval, wat zorgt voor een superieure stabiliteit in het nieuwe kniegewricht en bijgevolg een snel herstel richting pijnvrije functionaliteit.

Kostprijs ?
rekenmachine

Dr. Van den Wyngaert is een niet-geconventioneerd en geaccrediteerd specialist. Dit wil zeggen dat hij voor de consultatie een vrij tarief mag rekenen.

Gemiddeld is dit 50-70 euro.

 

Dit vrij tarief wordt alleen aangerekend voor consultaties en geldt dus niet voor operaties.

Daarvoor wordt vanuit het ziekenhuis steeds het conventietarief gerekend. Met andere woorden, bij ALLE operaties gebruiken we het standaard tarief voor terugbetaling via uw mutualiteit.

Meer details over de kost van bijvoorbeeld een knieprothese kan je vinden op de website van AZ Alma.

Orthopedisch chirurg - gespecialiseerd in de behandeling van knieletsels

bottom of page