Halve of partiële knie prothese
Wanneer een (partiele of halve)knie prothese?
Een intact kniegewricht vertoont gladde kraakbeenoppervlakken die een zekere elasticiteit vertonen. Intacte oppervlakken kunnen vrij over elkaar glijden en laten een normale en pijnvrije beweeglijkheid en belasting toe. Abnormale slijtage van gewrichtskraakbeen wordt artrose genoemd. Bij artrose ontstaat er een progressieve aantasting van het kraakbeen, waardoor de botten in rechtstreeks contact komen. Hierdoor ontstaan misvormingen, pijn en ontstekingsverschijnselen.
​
Indien niet-chirurgische behandelingen (fysiotherapie, kinesitherapie, pijnstillende en ontstekingswerende medicatie) geen of onvoldoende resultaat geven, moet de bedekking vervangen worden. Dit noemen we een prothese.
Wanneer (nog) geen prothese?
De indicatie voor het plaatsen van een knieprothese bij artrose wordt gesteld op basis van pijn, functieverlies en radiologische afwijkingen. Als iemand door artrose knieklachten heeft, volgt eerst een behandeling zónder operatie. Dit wordt ook wel een conservatief behandeltraject genoemd. Dit behandeltraject kan bestaan uit voorlichting, een eventueel gewichtsreductie bij diëtiste, pijnstilling en fysiotherapie.​
​
Patiënten accepteren steeds minder vaak lichamelijke beperkingen door artrose van de knie en vragen daarom sneller om een prothese. Het klachtenpatroon bij artrose is in het begin echter zeer variabel, en een gewrichtsvervanging is een grote ingreep die complicaties met zich mee kan brengen. Daarom is het pas verantwoord tot operatie over te gaan als conservatieve behandeling niet meer helpt.
Anatomie van de knie
De knie is als een huis met drie kamers. Anatomisch gezien onderscheiden we het mediale tibio-femorale compartiment aan de binnenzijde van de knie, het laterale tibio-femorale compartiment aan de buitenzijde en het patello-femorale compartiment aan de voorzijde. In deze "voorkamer" bevindt zich de knieschijf, omgeven door allerhande pezen en ligamenten.
​
De twee beenderen die het kniegewricht verbindt, het scheenbeen (tibia) en dijbeen (femur), eindigen in een laagje zachter kraakbeen dat functioneert als schokdemper en het geheel toelaat vlot te bewegen.
Wat is het verschil tussen een partiële en volle knieprothese?
de partiële knieprothese
de volledige knieprothese
Zoals u kan zien in de afbeelding hiernaast heeft de linker knie een partiële knieprothese aan de binnenzijde. De buitenzijde alsook de rest van het dijbeen (knieschijf) is niet vervangen.
De rechter knie op de afbeelding toont een volledige knieprothese.
​
Bij een partiële knie prothese word er maar één "kamer" (cfr uitleg hierboven) van de pijnlijke knie vervangen. Dat kan gaan om de binnenste, buitenste of knie-schijf compartiment.
​
Uw chirurg zal met u bespreken op de consultatie welke optie voor jou aangetaste knie de beste is.
Veel hangt af van de kwaliteit van de andere delen van je knie of een partiële prothese kan worden geplaatst.
​
Het voordeel van een partiële knieprothese is dat de revalidatie sneller verloopt, gezien de ingreep minder uitgebreid is. Bovendien keert een normaal fysiologisch gevoel in de knie doorgaans sneller terug en kan een partiële prothese indien nodig nog kan later herbehandeld worden naar een totale prothese.
Wat in uw geval de beste optie is, wordt steeds grondig geëvalueerd en besproken na onderzoek en medische beeldvorming.
Operatie techniek : Robot geassisteerde technologie
Ook in de geneeskunde zijn er steeds belangrijke technische evoluties om zo nog betere en betrouwbare resultaten te kunnen bekomen met onze patiënten.
Robot geassisteerde (knie) chirurgie is daar een voorbeeld van.
Alle mensen die in onze dienst een partiële knie prothese operatie krijgen worden behandeld met robot- geassiteerde technolgie met de MAKO robot en met een RESTORIS prothese (Stryker)
​
Deze technologie geeft ons nog nauwkeurigere instrumenten om met toenemende precisie en accuraatheid knieprothesen te plaatsen dan de huidige conventionele technieken.
​
​
​
In het AZ ALMA ziekenhuis zijn we als groep kniechirurgen (Dr Van den Wyngaert, Dr Ghijselings,Dr Demurie,Dr Van Onsem) bij de eersten in Europa om robot geassisteerde knieprothese chirurgie (Mako-robot) uit te voeren met de de gedigitaliseerde robot-arm geassisteerde chirurgie .
Met deze hoog technologische en minder invasieve chirurgie kan nauwkeuriger geopereerd worden in moeilijk bereikbare zones van het menselijk lichaam dan met klassieke conventionelere technieken.
​
Voordat je een knie-prothese ingreep krijgt met deze robot geassisteerde technologie dient wel een scan opname (CT-scan) van de zieke knie te worden genomen op de dienst radiologie.Dat kan tot 1 week voor de ingreep.
​
Je tijdschema in een notendop:
EEN HALVE OF PARTIELE KNIE PROTHESE
Je tijdschema in een notendop
​
investeer 3 maanden in je gehele revalidatie
Dag -1 ; de dag voor je operatie zal je worden gecontacteerd door de opnamedienst wanneer je aanwezig moet zijn in het ziekenhuis de dag van je ingreep
Dag 0; de ingreep duurt een 40-tal minuten , je bent onder narcose voor 45-tal minuten gemiddeld
Dag 1-2; ben je opgenomen in het ziekenhuis. De dag na je ingreep mag (moet) je de geopereerde knie volledig belasten. Je gaat onder leiding van de kinesist al je knie belasten en stappen met 2 krukken. Voor je naar huis gaat leren we je ook hoe je veilig de trap kan doen.
Een grote groep mensen kunnen reeds na 24h het ziekenhuis verlaten, iedereen kan naar huis binnen de 2 overnachtingen.
Dag 3-14; Je mag volledig belasten op je geopereerde knie. Veel mensen stappen al vlot met 1 kruk (en zelfs zonder krukken) thuis na 1 week. Je kan je laten bijstaan door je kinesist. Eventueel zelfs in combinatie met de Move-up app
Dag 14-16; verwijderen van de hechtingen bij de huisarts (ook best een bloedname controle)
Week 3-4; een grote groep kunnen met de wagen zelfstandig rijden. Dit kan je veilig doen indien je vlot de trap op/af kan (met de leuning).
Week 6; controle bij dr Van den Wyngaert met belaste radiografische opname van de geopereerde knie. Vanaf dan volledig stappen zonder hulp van krukken. Ongeveer 9/10 van de geopereerde mensen komen al naar de consultatie zonder hun kruk.
Week 6 en later; de vlotheid van je verdere revalidatie hangt vooral af van de snelheid dat je knie ontzwelt. Fietsen en wandelen kan afhankelijk van de zwelling.
Vanaf dan progressief al je vroegere activiteiten terug opnemen.
1 jaar na je ingreep ; best nog eens een controle voorzien met een controle radiografie van de knie
Orthopedisch chirurg - gespecialiseerd in de behandeling van knieletsels