KRUISBANDRECONSTRUCTIE
Hoe ontstaat kruisbandletsel?
De belangrijkste functie van de voorste kruisband is het stabiliseren van de knie. Letsels worden vaak veroorzaakt door abrupte draaibewegingen, waarbij het kniegewricht torsie ondergaat. Niet zelden gaat het hier om sportkwetsuren.
Een kruisbandletsel heeft meestal duidelijke symptomen: vaak voelt of hoort de patiënt het kniegewricht kraken, gevolgd door pijn, moeite met draaibewegingen en zwelling. In sommige gevallen zijn de klachten echter subtieler. Zoek bij twijfel altijd medisch advies. Het is immers belangrijk dat de behandeling vrij snel (meestal zes weken na de blessure) gebeurt, anders stijgt het risico op bijkomend letsel aan de meniscus en andere ligamenten.
Verstandige keuzes maken...
Wij stellen de diagnose aan de hand van de aard van de knieklachten, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventueel een kijkoperatie. De behandeling bestaat meestal eerst uit fysiotherapie. Fysiotherapie maakt de beenspieren sterk en helpt om de knie tot ‘rust’ te brengen. Dit betekent: minder pijn, geen zwelling, geen stijfheid en geen vocht meer in de knie. Voor sommige patiënten levert fysiotherapie op zich voldoende resultaat.
​
We gaan dus niet meteen na vaststellen van het letsel over tot een kruisbandoperatie. Die kan zonder problemen 3 tot 6 maanden uitgesteld worden, zolang er geen majeure instabiliteit aanwezig is. De planning van een eventuele ingreep bespreekt u best op een consultatie. Zo’n voorstekruisbandreconstructie kan alleen plaatsvinden in een ‘rustige’ knie die u volledig kan strekken.
Wat is een kruisbandreconstructie?
Kruisbandletsel kan in de meeste gevallen alleen verholpen worden door een chirurgische ingreep: de kruisband-reconstructie. Dr. Van den Wyngaert vervangt uw gescheurde voorste kruisband door een nieuw exemplaar, waarvoor een andere pees uit uw knie gebruikt wordt. Slechts in uitzonderlijke gevallen dient een donorpees of kunststofpees gebruikt te worden.
Ook de rest van de knie wordt tijdens deze ingreep bekeken; eventuele beschadigingen van kraakbeen en meniscus worden bijgewerkt. Kruisbandoperaties zijn standaardingrepen met een vlot herstel. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten en kan verricht worden in daghospitaal, maar veel mensen blijven een nachtje in observatie. Dit kan besproken worden voor de ingreep.
Je tijdschema in een notendop:
Je tijdschema in een notendop
​
Dag -1 ; de dag voor je operatie
-zal je worden gecontacteerd door de opnamedienst wanneer je aanwezig moet zijn in het ziekenhuis de dag van je ingreep
-in COVID tijden is een PCR test voor je ingreep toch nodig desondanks je gevaccineerd zou zijn
​
Dag 0; de dag van je ingreep
-Je moet nuchter zijn (niet eten, niet drinken, niet roken) minimaal 8uur voor je geplande uur van je ingreep.
-medicatie die je normaal gebruikt mag je nemen met een slokje water (indien je niet zeker bent contacteer je best je huisarts hieromtrent)
-bloedverdunners die je neemt zeker te stoppen (bespreek met je huisarts ivm periode)
de operatie zelf
De kruisband operatie van de knie
-duurt een 30-tal minuten
-met 2 tot 3 kleine steekwondjes rond de voorkant van je knie & een wondje aan de bovenste deel van je scheenbeen
-je gaat in een lichte narcose via de baxter.
-eens al je medische parameters in orde zijn kan je meestal in de loop van de dag na de operatie al naar huis, veel mensen blijven 1 overnachting in het ziekenhuis
​
Activiteiten
​
-je mag onmiddellijk steunen op je been dat geopereerd, best 2 krukken voor de eerste 2 weken.
Zo goede spier controle kan je de week nadien al starten met 1 kruk aan de andere kant dan die zijde dat je geopereerd bent. Bijvoorbeeld links een kruk aan de kant van het niet geopereerde been.
​
-je kan een ongemak voelen van spanning en zwelling, hiervoor helpt locaal ijs
​
-je krijgt een medicatie voorschrift mee
1 doosje met 10 spuitjes van clexane 40mg om elke dag in te spuiten onderhuids (best in de huid in je buikzone). Veel mensen doen deze kleine prikjes zelf. Vraag eventueel aan de verpleging van het daghospitaal hoe je dat moet doen. Het is niet verplicht om deze prikjes te doen, maar het is wel veilig als preventie tegen flebitis van je been.
1 doosje met paracetamol 1g (bij eventuele pijn te nemen tot 3 maal per dag)
1 doosje met een onstekingsremmer (bv Ibuprofen 600mg, best innemen voor 14-tal dagen 3 maal per dag bij noodzaak). Stop deze onstekingsremmer zo je maaglast zou hebben.
-2 krukken meebrengen naar het ziekenhuis.
​
-zelf niet met de wagen rijden de eerste 2 weken na je ingreep, dus iemand moet je komen halen aan het ziekenhuis.
-je krijgt een beschermende brace mee vanuit het ziekenhuis
​
Dag 1- 21 ; De dagen na je ingreep
​
-je mag de dag nadien douchen (wel de steekwondjes met een medisch kleefverband vochtvrij houden!), dus geen bad nemen zolang wonde niet geheeld (min 14 dagen tellen)
-je mag volledig belasten op je geopereerd been!
-bij wat zwelling helpt locaal ijs-pack (bv. 3 maal een kwartiertje gespreid over de dag)
-veel mensen kunnen al met de wagen rijden na 2 weken (bespreek het met je kinesist)
-fietsen kan na 6 tal weken
-ideaal is dat je na 1 week bij je huisarts op consultatie gaat voor je wond nazicht
-start met je kinesist onmiddellijk na je ingreep , een voorschrift krijg je mee
-je krijgt een werkongeschiktheid document mee voor 2 maanden te tellen van de dag van je ingreep
-veel mensen kunnen administratief werk reeds herstarten na 7-tal dagen
​
Week 2-4;
-begeleiding onder leiding van een sportkinesist
-de eerste 4 weken is een dagelijkse begeleiding zinvol, na 4 weken kan je frequentie met de kinesist doen zakken naar 3 of 2 maal een sessie per week. Bespreek het natuurlijk ook met je kinesist, afhankelijk van je persoonlijke evolutie
-controle op consultatie na 2-tal weken (normaal heb je de afspraak reeds gehad bij de planning van je ingreep)
-met bespreking van verdere behandeling en controles
​
Weken na week 4-6 :
- Klik onderaan op deze pagina : ONTDEK UW ZORGPAD, dit brengt je op een meer detailleert verloop de weken nadien voor je sport revalidatie
​
De operatietechniek
Via drie kleine steekwondjes rond uw knie worden de videocamera en werkinstrumenten (dikte van een potlood) in uw knie ingebracht. Om uw gescheurde kruisband te vervangen, gebruiken we een pees aan de binnenzijde van uw knie via een bijkomende wonde van tweetal centimeter. Een deel van deze achterste dijspierpees kunnen we veilig gebruiken. Zo doen we een auto-transplantatie van eigen weefsel voor het herstel van uw kruisband.
​
De rest van de ingreep verloopt volledig in uw gewricht, zonder bijkomende wonden. De implantaatjes (TightRope® van de firma Arthrex) om uw kruisband initieel te fixeren zijn zeer klein (<30mm). Deze dienen nooit te worden verwijderd.
​
Bijkomende operatie procedures bij voorste kruisband chirurgie: LET procedure
Een bijkomende versteviging van de voorste kruisband herstel operatie verrichten we met een bijkomende wonde van 7-tal cm aan de buitenzijde van je knie . Hierbij gebruiken we een stukje van je peesblad (iliotibiale band) aan de buitenzijde van je knie. Deze bijkomende versteviging is een LET-procedure (Laterale Extra Articulaire Tenodesis).
​
We gebruiken deze bijkomende procedure bij:
1. revisie ingrepen van een voorste kruisband
2. zeer jonge sporters (16-25 jaar)
3.mensen met hyperlaxe gewrichten
4.sporters met ambitie voor zware contact en impact sporten
​
We bespreken met jou deze optie voor je voorste kruisband operatie.
Zijn er complicaties mogelijk?
Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, al is dat eerder zeldzaam bij kruisbandreconstructies. Mogelijke complicaties:
​
-
Infectie
Symptomen: toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied, toename wondvocht, verandering in kleur en geur van het wondvocht, toename pijn, koorts (>38°C). -
Trombose
Symptomen: uw kuit is dik, rood, glanzend, gespannen en pijnlijk, u kan uw tenen niet naar uw neus optrekken. -
Longembolie
Symptomen: pijn op de borst, moeilijke of versnelde ademhaling, benauwd gevoel, transpiratie, verward zijn. -
Nabloeding
Symptoom: toename van (helder rood) bloed in het verband.
Orthopedisch chirurg - gespecialiseerd in de behandeling van knieletsels