KRUISBANDRECONSTRUCTIE

Hoe ontstaat kruisbandletsel?
voorstekruisband-scheur.jpg

De belangrijkste functie van de voorste kruisband is het stabiliseren van de knie. Letsels worden vaak veroorzaakt door abrupte draaibewegingen, waarbij het kniegewricht torsie ondergaat. Niet zelden gaat het hier om sportkwetsuren.

 

Een kruisbandletsel heeft meestal duidelijke symptomen: vaak voelt of hoort de patiënt het kniegewricht kraken, gevolgd door pijn, moeite met draaibewegingen en zwelling. In sommige gevallen zijn de klachten echter subtieler. Zoek bij twijfel altijd medisch advies. Het is immers belangrijk dat de behandeling vrij snel (meestal zes weken na de blessure) gebeurt, anders stijgt het risico op bijkomend letsel aan de meniscus en andere ligamenten.

Verstandige keuzes maken...
Child Physiotherapy

Wij stellen de diagnose aan de hand van de aard van de knieklachten, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventueel een kijkoperatie. De behandeling bestaat meestal eerst uit fysiotherapie. Fysiotherapie maakt de beenspieren sterk en helpt om de knie tot ‘rust’ te brengen. Dit betekent: minder pijn, geen zwelling, geen stijfheid en geen vocht meer in de knie. Voor sommige patiënten levert fysiotherapie op zich voldoende resultaat.

We gaan dus niet meteen na vaststellen van het letsel over tot een kruisbandoperatie. Die kan zonder problemen 3 tot 6 maanden uitgesteld worden, zolang er geen majeure instabiliteit aanwezig is. De planning van een eventuele ingreep bespreekt u best op een consultatie. Zo’n voorstekruisbandreconstructie kan alleen plaatsvinden in een ‘rustige’ knie die u volledig kan strekken. 

Wat is een kruisbandreconstructie?
voorstekruisband-operatie.jpg

Kruisbandletsel kan in de meeste gevallen alleen verholpen worden door een chirurgische ingreep: de kruisband-reconstructie. Dr. Van den Wyngaert vervangt uw gescheurde voorste kruisband door een nieuw exemplaar, waarvoor een andere pees uit uw knie gebruikt wordt. Slechts in uitzonderlijke gevallen dient een donorpees of kunststofpees gebruikt te worden.  

Ook de rest van de knie wordt tijdens deze ingreep bekeken; eventuele beschadigingen van kraakbeen en meniscus worden bijgewerkt. Kruisbandoperaties zijn standaardingrepen met een vlot herstel. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten en kan verricht worden in daghospitaal, maar veel mensen blijven een nachtje in observatie. Dit kan besproken worden voor de ingreep.

De operatietechniek

Via drie kleine steekwondjes rond uw knie worden de videocamera en werkinstrumenten (dikte van een potlood) in uw knie ingebracht. Om uw gescheurde kruisband te vervangen, gebruiken we een pees aan de binnenzijde van uw knie via een bijkomende wonde van tweetal centimeter. Een deel van deze achterste dijspierpees kunnen we veilig gebruiken. Zo doen we een auto-transplantatie van eigen weefsel voor het herstel van uw kruisband.

De rest van de ingreep verloopt volledig in uw gewricht, zonder bijkomende wonden. De implantaatjes (TightRope® van de firma Arthrex) om uw kruisband initieel te fixeren zijn zeer klein (<30mm). Deze dienen nooit te worden verwijderd. 

Zijn er complicaties mogelijk?

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, al is dat eerder zeldzaam bij kruisbandreconstructies. Mogelijke complicaties:

 • Infectie
  Symptomen: toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied, toename wondvocht, verandering in kleur en geur van het wondvocht, toename pijn, koorts (>38°C).

 • Trombose
  Symptomen: uw kuit is dik, rood, glanzend, gespannen en pijnlijk, u kan uw tenen niet naar uw neus optrekken.

 • Longembolie
  Symptomen: pijn op de borst, moeilijke of versnelde ademhaling, benauwd gevoel, transpiratie, verward zijn.

 • Nabloeding
  Symptoom: toename van (helder rood) bloed in het verband.

Orthopedisch chirurg - gespecialiseerd in de behandeling van knieletsels