top of page

KNIEPROTHESE

Wanneer een prothese?

Een intact kniegewricht vertoont gladde kraakbeenoppervlakken die een zekere elasticiteit vertonen. Intacte oppervlakken kunnen vrij over elkaar glijden en laten een normale en pijnvrije beweeglijkheid en belasting toe. Abnormale slijtage van gewrichtskraakbeen wordt artrose genoemd. Bij artrose ontstaat er een progressieve aantasting van het kraakbeen, waardoor de botten in rechtstreeks contact komen. Hierdoor ontstaan misvormingen, pijn en ontstekingsverschijnselen.

​

Indien niet-chirurgische behandelingen (fysiotherapie, kinesitherapie, pijnstillende en ontstekingswerende medicatie) geen of onvoldoende resultaat geven, moet de bedekking vervangen worden. Dit noemen we een prothese.

Wanneer (nog) geen prothese?
Schermafbeelding 2020-11-19 om 19.05.46.
Schermafbeelding 2020-11-19 om 19.08.11.
Wat is een knieprothese?
Hero_JR_Knee_Triathlon_Primary.png

Geen knieprothese zonder een adequate niet operatieve behandeling ervoor.

​

De reden voor operatieve behandeling voor een knieprothese bij artrose wordt gesteld op basis van pijn, functieverlies en radiologische afwijkingen.

 

Als je door artrose, knieklachten hebt volgt eerst een goed uitgebalanceerde behandeling zónder operatie. Dit wordt ook wel een conservatief behandeltraject genoemd.

 

Dit behandeltraject kan bestaan uit voorlichting, gewichtsreductie bij een diëtiste, en gerichte versterking oefeningen van alle spiergroepen rond je gewricht. Het is wel belangrijk dat je kniechirurg je duidelijk goed begeleid en coördineert in dit traject.

​

​

​

Vele mensen echter accepteren steeds minder vaak lichamelijke beperkingen door artrose van de knie en vragen daarom sneller om een operatie met een prothese.

​

Een gewrichtsvervanging is echter een belastende ingreep en kan gepaard gaan met complicaties. Daarom is het pas verantwoord tot operatie over te gaan als een conservatieve behandeling niet meer helpt.

 

Het klachtenpatroon bij artrose van de knie kan in zijn beginfase sterk wisselen. Daarom is een optimale conservatieve behandeling altijd de aangewezen eerste stap.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

De prothese is zo ontworpen dat ze zo goed mogelijk de normale knie nabootst. Ze bestaat uit een bedekking van het dijbeen en/of het scheenbeen, en soms ook van de knieschijf. Alle onderdelen zijn vervaardigd uit polyethyleen en chroom-cobaltlegeringen. Dergelijke componenten worden goed verdragen in het menselijk lichaam, geven geen reacties, en laten een pijnloze beweging toe voor een lange duur.

​

Dr. Van den Wyngaert is een van de weinige artsen die de totale knieprothese plaatst met een gepatenteerd ultranauwkeurig meet- en plaatsingstoestel dat mogelijke schade aan uw gezonde weefsel minimaliseert.

Je tijdschema in een notendop:

EEN KNIE PROTHESE 

 

Je tijdschema in een notendop 

​

investeer 3 maanden in je gehele revalidatie 

 

Dag -1 ; de dag voor je operatie zal je worden gecontacteerd door de opnamedienst wanneer je aanwezig moet zijn in het ziekenhuis de dag van je ingreep

 

Dag 0; de ingreep duurt een 45-tal minuten , je bent onder narcose voor 50 minuten gemiddeld. De wonde is een 10cm lang aan de binnenzijde van je knie. Met robotchirurgie heb je nog twee kleine steekwondjes aan je onderbeen waar de navigatie-trackers werden geplaatst.

 

Dag 1-2; ben je opgenomen in het ziekenhuis. De dag na je ingreep mag (moet) je de geopereerde knie volledig belasten. Je gaat onder leiding van de kinesisten  je knie belasten en stappen met 2 krukken.Voor je naar huis gaan we je ook leren hoe je veilig de trap kan doen.

Een grote groep mensen kunnen reeds na 48h het ziekenhuis verlaten, iedereen kan naar huis binnen de 3 overnachtingen na je ingreep.

 

Dag 3-14; Je mag volledig belasten op je geopereerde knie. Veel mensen stappen al vlot met 1 kruk (en zelfs zonder krukken) thuis na 1 week. Je kan je laten bijstaan door je kinesist. Eventueel zelfs in combinatie met de Move-up app 

 

Dag 14-16; verwijderen van de hechtingen bij de huisarts (ook best een bloedname controle)

 

Week 3-4; een grote groep kunnen met de wagen zelfstandig rijden. Dit kan je veilig doen indien je vlot de trap op/af kan (met de leuning).Bespreek het ook met je kinesist. Veel mensen wachten tot 6 weken na de operatie bij de controle.

 

Week 6; controle bij dr Van den Wyngaert met belaste radiografische opname van de geopereerde knie. Vanaf dan volledig stappen zonder hulp van krukken. Ongeveer 8 op 10 van de geopereerde mensen komen al naar de consultatie zonder hun kruk.

 

Week 6 en later; de vlotheid van je verdere revalidatie hangt vooral af van de snelheid dat je knie ontzwelt. Fietsen en wandelen kan afhankelijk van de zwelling.

Vanaf dan progressief al je vroegere activiteiten terug opnemen.

 

1 jaar na je ingreep ; best nog eens een controle voorzien met een controle radiografie van de knie 

de operatie techniek:

In onze praktijk kunnen we de techniek om een knie prothese te plaatsen in 2 groepen verdelen.

​

In de animatie hiernaast ziet u een "conventionele" operatie techniek die uniek is en zijn efficiëntie in onze groep al bewezen heeft over de laatste 12 jaar. 

​

De laatste jaren gebruiken we dezelfde operatie technieken met dezelfde prothese echter geassisteerd met robot chirurgie.

​

We noemen dit robot ge-assisteerde operaties. Let wel het is je chirurg die je knie opereert. Echter met assistentie van robot en gedigitaliseerde technologie ter

​

Robot Geassisteerde Operatie

Ook in de geneeskunde zijn er steeds belangrijke technische evoluties om zo nog betere en betrouwbare resultaten te kunnen bekomen met onze patiënten. 

 

Robot geassisteerde (knie) chirurgie is daar een recent voorbeeld van. 

​

Deze technologie geeft kniechirurgen nog nauwkeurigere instrumenten om met toenemende precisie en accuraatheid knieprothesen te plaatsen dan de huidige conventionele technieken. 

​

​

​

​

​

​

 

 

In het AZ ALMA ziekenhuis zijn we als groep kniechirurgen (Dr Van den Wyngaert, Dr Ghijselings,Dr Demurie,Dr Van Onsem) bij de eersten in Europa om robot geassisteerde knieprothese chirurgie (Mako-robot) uit te voeren met de de gedigitaliseerde robot-arm geassisteerde chirurgie. 

 

Met deze hoog technologische en minder invasieve chirurgie kan nauwkeuriger geopereerd worden in moeilijk bereikbare zones van het menselijk lichaam dan met  klassieke conventionelere technieken. 

​

Voordat je een knie-prothese ingreep krijgt met deze robot geassisteerde technologie dient wel een scan opname (CT-scan) van de zieke knie te worden genomen op de dienst radiologie.Dat kan tot 1 week voor de ingreep.

​

Totale vs. partiële knieprothese
partiele-prothese_web.jpg

Indien de artrose slechts één van de drie kniekamers heeft aangetast, kan gekozen worden voor een partiële knieprothese, waarbij - in tegenstelling tot de totale knieprothese - niet het gehele kniegewricht vervangen wordt. Er zijn drie types: de mediale unicondylaire knieprothese vervangt de binnenste kniekamer, de laterale unicondylaire prothese vervangt de buitenste, en de patellofemorale prothese vervangt de knieschijf.

Deze ingreep gebeurt ook met de bovenbeschreven robot technologie.

 

Het voordeel van een partiële knieprothese is dat de revalidatie sneller verloopt, gezien de ingreep minder invasief is. Bovendien keert een normaal fysiologisch gevoel in de knie doorgaans sneller terug en kan een partiële prothese indien nodig eenvoudig gereviseerd worden naar een totale prothese. Wat in uw geval de beste optie is, wordt steeds grondig geëvalueerd en besproken na onderzoek en medische beeldvorming.

Het unieke zorgprogramma:
LaZi-RUSh

Samen met zijn collega's perfectioneerde dr. Van den Wyngaert een uniek zorgprogramma voor de plaatsing van de knieprothese, dat speciaal ontworpen werd om geen ligamenten of spieren in de knie te kwetsen. Omdat er zo veel minder secundair trauma wordt aangericht dan bij de gangbare operatietechnieken, kan de patiënt veel sneller en pijnvrijer revalideren.

​

De korte hospitalisatieperiode (verblijf van 1 tot 3 dagen) impliceert een multidisciplinaire aanpak waarbij iedereen die bij uw revalidatie betrokken is in hetzelfde behandelings-concept meewerkt: chirurg, fysiotherapeut, kinesitherapeut, ergotherapeut, verpleegkundige, sociale dienst en orthopedisch technicus.

Hoe lang gaat een knieprothese mee?
lroi-jaarrapportage-2015.pdf 2018-11-03

De gemiddelde levensduur van een knieprothese hangt af van de gebruikte criteria. Nemen we revisie (plaatsing van een nieuwe prothese) als signaal van falen van de eerste knieprothese, dan is het "overlevingspercentage" na 10 jaar nog steeds 95%. Met andere woorden: amper 5 op 100 patiënten heeft na tien jaar een nieuwe prothese nodig.

​

Na twintig jaar blijkt het overlevingspercentage van de protheses nog steeds 86% te zijn. Let wel, het gaat hier over operaties die reeds twintig jaar geleden werden uitgevoerd. De technieken en prothesen evolueren doorheen de jaren - recente knieprotheses gaan wellicht nog langer mee.

Hier een korte samenvatting van wat belangrijk is na en tijdens je revalidatie van je knie prothese.

​

Zowel van belang bij de partiële knieprothesen als bij de volledige knieprothese revalidatie!

Wist je dat?

De levensduur van protheses wordt bijgehouden in zogenaamde implantregisters. Deze databanken zijn een interessante bron om de evolutie van de resultaten van knieprotheses te evalueren. Ook in België is er een implantregister, Orthopride, waar elke orthopedisch chirurg zijn geplaatste knieprotheses moet registreren. 

 

Zo worden, naast de excellente langetermijnresultaten, nog een aantal andere tendensen duidelijk. Naast het toenemende aantal patiënten dat een knieprothese krijgt door de vergrijzing van de bevolking, valt het op dat ook jongere patiënten (onder de 50 jaar) steeds vaker een knievervangende operatie ondergaan. 

 

In de leeftijdsgroep onder de 65 jaar blijkt het risico op falen van de knieprothese beduidend hoger. De groep die echter het snelst toeneemt voor heroperatie en dus revisie naar een nieuwe prothese is de groep onder de 60 jaar. Vooral bij patiënten tussen 50 en 55 jaar blijkt de revisiekans zeer groot op korte termijn, voornamelijk bij mannen.

 

Vandaar dat de keuze voor het plaatsen van een knieprothese zeer weloverwogen moet gebeuren. Vooral omdat een knieprothese-ingreep, hoewel het een routine-operatie is met excellente resultaten, een “terminale” of eindstandige ingreep is waarbij heroperatie (revisie) geen garantie geeft op een beter resultaat dan de eerste ingreep.

 

Hieronder een overzicht betreffende de 1-jaars en 7-jaars globale overlevingstijd van een knieprothese vanuit het register van onze Noorderburen (LROI-register in 2015): https://www.lroi.nl/downloads/7/lroi-jaarrapportage-2015.pdf

Wat is de kostprijs van een knieprothese?
rekenmachine

Dr. Van den Wyngaert is een niet-geconventioneerd en geaccrediteerd specialist. Dit wil zeggen dat hij voor de consultatie een vrij tarief mag rekenenen.

Gemiddeld is dit 50-70 euro.

 

Dit vrij tarrief wordt alleen aangerekend voor consultaties en geldt dus niet voor operaties.

Daarvoor wordt vanuit het ziekenhuis steeds het conventietarief gerekend.

Met andere woorden, bij ALLE operaties gebruiken we het standaard tarief voor terugbetaling via uw mutualiteit.

Meer details over de kost van bijvoorbeeld een knieprothese kan je vinden op de website van AZ Alma.

Orthopedisch chirurg - gespecialiseerd in de behandeling van knieletsels

bottom of page