top of page

TOTALE KNIEPROTHESE

UW ZORGPAD

Een uitgebreide, interactieve versie van uw zorgpad  - inclusief notificaties - vindt u in de Patient Journey App, die u kan downloaden op uw smartphone of tablet.

In de gedownloade Patient Journey App zoekt u naar AZ ALMA bij zorgverlener.

         Voor Android zoekt u op de Google Play website naar "Patient Journey" op uw smartphone of tablet

         Voor Apple zoekt u op de App Store website naar "Patient Journey" op uw smartphone of tablet

Voor de operatie

Voor de operatie

35 dagen voor de behandeling

Infosessie

Ongeveer een maand voor uw ingreep wordt u uitgenodigd voor deze bijeenkomst, waar u kennismaakt met de disciplines en therapeuten waarmee u in contact zal komen tijdens de revalidatie.

Medical Consultation

15 dagen voor de behandeling

Medisch onderzoek

Ongeveer twee weken voor de operatie dient u een bezoek in te plannen bij de huisarts voor enkele onderzoeken en om uw medicatierichtlijnen te bespreken. Bijvoorbeeld in het geval van suikerziekte is dit belangrijk. Vermeld expliciet welke medicatie u niet mag nemen, waar u allergisch en overgevoelig voor bent.

krukken_l_web.jpg

12 dagen voor de behandeling

Voorbereidingen thuis

 • Voorzie gesloten schoenen

 • Haal hulpmiddelen zoals krukken

 • Vermijd losliggende draden

 • Verwijder losse tapijten

 • Vraag eventueel huishoudhulp aan

 • Autorijden: vraag aan verzekeraar

 • Plaats eventueel een bed beneden

 • Overzicht: bekijk dit filmpje

telefoon.jpg

1 dag voor de behandeling

Wanneer naar ziekenhuis?

De opnamedienst van het ziekenhuis belt u op wanneer u zich mag aanmelden. We trachten de wachttijd ter plaatse zo kort mogelijk te houden. Als u in de namiddag geopereerd wordt, moet u zich wellicht pas in de loop van de voormiddag aandienen.

verpleging_l_web.jpg

21 dagen voor de behandeling

Pre-Operatieve Consultatie

Meteen na uw afspraak met dr. Van den Wyngaert kan u overgaan tot de POC, een consultatie met verpleegkundigen waar u alle documenten in orde brengt. Indien dat tijdstip niet mogelijk is, vragen wij u een afspraak te maken op het nummer 09 310 06 43 (elke werkdag van 8.30u tot 18.30u) of via preoperatieveconsultatie@azalma.be.

Schermafbeelding 2023-03-15 om 17.27.38.png

14 dagen voor de behandeling

Stoppen met roken

Stoppen met roken bevordert uw herstel en verkleint de kans op complicaties. Dr. Van den Wyngaert adviseert u dan ook te stoppen met roken voor uw operatie.

bagage.jpg

2 dagen voor de behandeling

Meenemen naar AZ Alma

 • Broek met korte broekspijpen

 • Gesloten schoenen of pantoffels, en eventueel een lange schoenlepel

 • Krukken of een looprek

 • Thuismedicatie (pillen en spuitjes)

 • Formulieren van de huisarts en het ondertekende Informed Consent-document

Eten_en_drinken.jpg

Dag van de behandeling

Nuchter zijn

U mag zes uur voor de ingreep niet meer eten, drinken of roken. Een uitzondering hierop is thuismedicatie, die u met een klein slokje water mag innemen. Bespreek dit bij twijfel met je huisarts.

fysio_oefening.jpg

21 dagen voor de behandeling

Voorbereidende oefeningen

Om het herstel na de operatie te bevorderen, kunt u nu al voorbereidende oefeningen uitvoeren, best samen met een kinesist. Hij of zij leert u hoe u best uw knie kan buigen en strekken, met krukken moet lopen en in en uit de auto of het bed komt. Bekijk de oefeningen in dit filmpje. Meer uitleg vindt u in de AZ Alma-app (zie kader bovenaan deze pagina).

checklist.jpg

10 dagen voor de behandeling

Formulieren invullen

Vergeet niet de vereiste formulieren in te vullen:
 

Deze zijn ook te vinden in uw zorgmap.

nails_l_web.jpg

2 dagen voor de behandeling

NIET meenemen

 • Juwelen, portefeuille en andere waardevolle spullen

 • Verwijder accessoires zoals kunst- of gelnagels, piercings, (oor)ringen...

 • Een vals gebit, bril of contactlenzen doet u uit voor de operatie

 • Een eventueel hoorapparaatje houdt u best in; dit vergemakkelijkt de communicatie

In het ziekenhuis

In het ziekenhuis
DSC_4038rlks.jpg

Dag van de behandeling

Aankomst

U meldt zich aan bij de dienst Inschrijvingen. Op de verpleegafdeling wordt u opgevangen door de opnameverpleegkundige, die u zal voorbereiden op de ingreep. Uw thuismedicatie, bloedgroepkaart en in te vullen verzekeringsformulier kan u aan haar afgeven.

ontwaken_l_web.jpg

Dag van de behandeling

Het ontwaken

Eenmaal alle lichaamsfuncties stabiel zijn (ademhaling, bloeddruk, hartslag, pijncontrole, toestand operatiewonde), keert u terug naar uw kamer. Zodra u zich goed voelt en niet misselijk bent, mag u voorzichtig beginnen drinken. De volgende ochtend kunt u starten met een licht ontbijt.

cpm.jpg

1 dag na de behandeling

Revalidatie

De dag na de operatie starten de kinesitherapeut en ergotherapeut uw revalidatieproces. We opteren hier voor een rustige aanpak onder de pijngrens. Het eerste doel is de zwelling van de geopereerde knie tegengaan, aangevuld met zachte mobilisaties. De eerste dagen houdt u uw knie best zo veel mogelijk gestrekt, met uw been in hoogstand op een wigkussen.

anesthesioloog.jpg

Dag van de behandeling

Anesthesie

De anesthesie of verdoving wordt zo kort mogelijk gehouden en daarom toegediend net voor de start van de operatie. Tijdens de anesthesie zal de anesthesioloog u observeren. Hij neemt op elk ogenblik de noodzakelijke beslissingen en stelt de aangepaste behandeling in zodat u de ingreep veilig kan doormaken.

kamer_clk_web.jpg

Dag van de behandeling

Op de kamer

Op uw kamer wordt verder zuurstof toegediend via een neusbrilletje. Pijnstilling wordt via infuus ingebracht. U wordt goed gecontroleerd en kunt ijspacking krijgen tegen de pijn, zwelling en bloeding. Indien u kan, mag u uit bed. Vraag dit altijd eerst aan de verpleegkundige/kinesist. Het is belangrijk dat u meteen begint met het bewegen van de knie, voet en enkel.

krukken_l_web.jpg

2 dagen na de behandeling

Ergotherapie

De ergotherapeut zal u begeleiden zodat u zo zelfstandig mogelijk kan functioneren na ontslag. Er wordt vooral gefocust op staptechniek met krukken, traplopen en rechtstaan uit een stoel of bed zonder de knie te overbelasten. Hoe? Bekijk het filmpje.

DSC_4175rl2ks.jpg

Dag van de behandeling

De operatie

Dr. Van den Wyngaert leidt de ingreep, die ongeveer 1 uur in beslag neemt. Klik door voor meer informatie over de plaatsing van een totale knieprothese.

medicijnen_l_web.jpg

1 dag na de behandeling

Pijnmedicatie

's Ochtends wordt een bloedstaal genomen. Indien de uitslag in orde is, u uw ontbijt heeft kunnen nemen en u niet misselijk bent, wordt het infuus verwijderd. De pijnmedicatie wordt nu gegeven met pilletjes, die u op regelmatige tijdstippen aangeboden zal krijgen.

ontslag_l_web.jpg

4 dagen na de behandeling

Ontslag

Ontslag uit het ziekenhuis wordt overwogen als u het geopereerde been gestrekt kan heffen, zelfstandig in en uit bed kan komen, kan stappen met krukken of een looprek en trappen op en af kunt stappen. Bovendien moet de wonde droog zijn.​

Revalidatie thuis

Revalidatie thuis
thuis.jpg

4 dagen na de behandeling

Weer thuis

Na ontslag uit het ziekenhuis volgt de revalidatie, hetzij onmiddellijk thuis, hetzij met een tijdelijke tussenstop in een revalidatiecentrum. U kan zelf thuis een deel van het oefenprogramma uitvoeren. Bewegen doet u altijd onder de pijngrens en in functie van de zwelling. U bouwt geleidelijk op om overbelasting van spieren en pezen, en bijgevolg onsteking en zwelling, te vermijden.

Child Physiotherapy

14 dagen na de behandeling

Stabilisatietherapie

Stabiliserende oefentherapie wordt gestart na ongeveer twee weken, bij voldoende spiercontrole en kniestabiliteit in stand en mars. Eerst voorzichtig, met steun op beide benen, om overbelasting te vermijden. Na een zestal weken kan gestart worden met actievere oefeningen en belasting op één been, afhankelijk van het advies van de kinesitherapeut en uw fysieke conditie.

cpm.jpg

21 dagen na de behandeling

Quadricepsoefeningen

Van cruciaal belang bij het oefenen van de quadriceps (de grote bovenste dijspier) is een dynamisch evenwicht tussen de binnenste en buitenste krachten die de knieschijf stabiliseren. Zo niet dient eerst de zwakke binnenste dijspier versterkt te worden. Daarom adviseren we om aanvankelijk de quadricepsoefeningen in gesloten keten uit te voeren, bv. op een hometrainer.

autosleutel.jpg

50 dagen na de behandeling

Vrije tijd

Stap bij het poetsen nooit op een instabiel krukje, maar gebruik een stevig trapstoeltje met brede treden. Bevestig bij het tuinieren klein tuingerief aan een lange steel. Als u moet knielen, dan best op uw niet-geopereerde knie en niet op beide knieën. Autorijden kan van zodra u zonder hulp de trap op en af kan. Bespreek dit eventueel met uw verzekering.

fysio_4.jpg

5 dagen na de behandeling

Therapiezitting

Tijdens de therapiezitting laten we u zo veel mogelijk zelf oefenen, volgens uw mogelijkheden. De rol van de therapeut is eerder individueel begeleidend-sturend. Waar nodig stellen we bij of vullen de therapie aan met o.a. drainerende therapie, massage of elektrotherapie.

hechtingen.jpg

14 dagen na de behandeling

Hechtingen verwijderen

Op dag 14-16 na de operatie zou uw wonde voldoende genezen moeten zijn om de hechtingen te kunnen verwijderen. Maak hiervoor een afspraak bij uw huisarts.

consultarts_2.jpg

21 dagen na de behandeling

Controle bij de huisarts

Drie weken na de ingreep voert uw huisarts een laatste bloedcontrole uit. Gelieve de uitslag van deze bloedtest mee te brengen op de controleafspraak met dr. Van den Wyngaert zes weken na de behandeling. Indien van toepassing, mag u opnieuw starten met uw eigen bloedverdunners (indien de wonde droog is).

fietsen.jpg

168 dagen na de behandeling

Sport & recreatie

Vanaf de zesde maand kan u normaal gezien terug volop sporten. Dit uiteraard op voorwaarde van volledige beweeglijkheid van de knie, geen zwelling of pijn meer tijdens of na activiteiten, een goede stabiliteit en voldoende kracht. Ook is het vanaf nu weer veilig om op de knieën te zitten.

Stethoscope on the Cardiogram

7 dagen na de behandeling

Controle bij de huisarts

Een week na de operatie dient het genezingsproces van de wonde gecontroleerd te worden. Maak hiervoor een afspraak bij uw huisarts of thuisverpleegkundige.

Massage Therapy

16 dagen na de behandeling

Knieflexie oefenen

Nadat de hechtingen verwijderd zijn, kan u starten met het oefenen van de knieflexie. U zit hierbij op een stoel en buigt de knie zo ver mogelijk met behulp van de rolschaats, zoals u werd uitgelegd in het ziekenhuis.

portret-hans.jpg

42 dagen na de behandeling

Afspraak bij de chirurg

Zes weken na de operatie hebt u een afspraak bij dr. Van den Wyngaert.

Breng het volgende mee:

 1. Uitslag van het bloedonderzoek uitgevoerd door de huisarts

 2. Gegevens van uw controle bij de dienst radiografie in het ziekenhuis
   

Deze voorschriften kunt u vinden in uw uitscheurbare zorgenmap.

Orthopedisch chirurg - gespecialiseerd in de behandeling van knieletsels

bottom of page