top of page

KRUISBANDRECONSTRUCTIE

UW ZORGPAD

Een uitgebreide, interactieve versie van uw zorgpad  - inclusief notificaties - vindt u in de Patient Journey App, die u kan downloaden op uw smartphone of tablet.

In de gedownloade Patient Journey App zoekt u naar AZ ALMA bij zorgverlener.

         Voor Android zoekt u op de Google Play website naar "Patient Journey" op uw smartphone of tablet

         Voor Apple zoekt u op de App Store website naar "Patient Journey" op uw smartphone of tablet

Voor de operatie

Voor de operatie
verpleging_l_web.jpg

14 dagen voor de behandeling

Pre-Operatieve Consultatie

Meteen na uw afspraak met dr. Van den Wyngaert kan u overgaan tot de POC, een consultatie met verpleegkundigen waar u alle documenten in orde brengt. Indien dat tijdstip niet mogelijk is, vragen wij u een afspraak te maken op het nummer 09 310 06 43 (elke werkdag van 8.30u tot 18.30u) of via preoperatieveconsultatie@azalma.be.

medicijn.jpg

6 dagen voor de behandeling

Gezondheidstoestand

Indien er veranderingen in uw medicatiegebruik of gezondheidstoestand optreden na uw bezoek aan de anesthesist of chirurg, dient u contact op te nemen met het ziekenhuis. Het zou immers kunnen dat uw operatie moet uitgesteld worden. Hetzelfde geldt indien u de dagen voor de ingreep wondjes of puistjes heeft rond uw operatiegebied, verkouden bent, hoest of koorts heeft.

telefoon.jpg

1 dag voor de behandeling

Telefonisch contact

Eén dag voor uw operatie wordt u opgebeld door AZ Alma. U krijgt te horen hoe laat u aanwezig moet zijn en op welk tijdstip de operatie plaatsvindt. Mochten er veranderingen zijn in uw medicatiegebruik, allergieën of gezondheidstoestand, geef dit dan door. Mocht u toch geen bericht ontvangen, dan kunt u best zelf contact opnemen.

sigaret_web.jpg

14 dagen voor de behandeling

Stoppen met roken

Stoppen met roken bevordert uw herstel en verkleint de kans op complicaties. Dr. Van den Wyngaert adviseert u dan ook te stoppen met roken voor uw operatie.

bagage.jpg

2 dagen voor de behandeling

Meenemen naar AZ Alma

 • Thuismedicatie (pillen en spuitjes) in de originele verpakking. Bespreek met uw huisarts hoe u ze inneemt de dag voor en van de operatie.

 • Eventueel laptop of smartphone. Er is overal in het ziekenhuis wifi beschikbaar.

Clean

Dag van de behandeling

Douche

Zorg dat uw huid zo zuiver mogelijk is om infecties te voorkomen. Gebruik tijdens het douchen geen oliehoudende zeep en na het douchen geen bodylotion of vette crème. Was u grondig op de dag van de opname, maar enkel met water en zeep.

Driving

7 dagen voor de behandeling

Contactpersoon & vervoer

Gelieve een contactpersoon te regelen die bereikbaar is terwijl u in het ziekenhuis bent en die u naar huis kan brengen - u mag niet zelf autorijden de dag van de operatie. Neem de contactgegevens mee de dag van uw behandeling. Kies bij voorkeur iemand die gedurende de 24 uur na uw ontslag uit het ziekenhuis bij u thuis aanwezig kan zijn.​

nails_l_web.jpg

2 dagen voor de behandeling

NIET meenemen

 • Juwelen, portefeuille en andere waardevolle spullen

 • Verwijder accessoires zoals kunst- of gelnagels, piercings, (oor)ringen...

 • Een vals gebit, bril of contactlenzen doet u uit voor de operatie

 • Een eventueel hoorapparaatje houdt u best in; dit vergemakkelijkt de communicatie
   

Eten_en_drinken.jpg

Dag van de behandeling

Nuchter zijn

U mag zes uur voor uw opname niet meer eten, drinken of roken. Tot twee uur voor opname mag u wel nog water, appelsap, thee en koffie zonder melk en suiker drinken. Een uitzondering hierop is thuismedicatie, die u met een klein slokje water mag innemen. Bespreek dit bij twijfel met je huisarts.

In het ziekenhuis

In het ziekenhuis
DSC_4077rcl.jpg

Dag van de behandeling

Aankomst

U meldt zich aan bij de dienst Inschrijvingen, die u doorverwijst naar de dienst Daghospitalisatie. Daar krijgt u een kamer toegewezen. U krijgt tijdens tevens een polsbandje met daarop uw naam en geboortedatum. Hou dit aan tijdens uw verblijf, zo hebben we altijd uw gegevens bij de hand. Nadat u bent omgekleed, mag u naar het operatiecomplex van de daghospitalisatie gaan.

ontwaken_l_web.jpg

Dag van de behandeling

Recovery

Na de operatie wordt u naar de verkoeverkamer (recovery) gebracht. Verpleegkundigen zien erop toe dat u rustig bijkomt. Hou er rekening mee dat u zich slaperig kan voelen en af en toe terug kan indommelen. Bij spinale anesthesie (rachi) kan het 1 tot 4 uur duren voor het gevoel in uw benen terugkomt. Indien nodig krijgt u pijnstillende medicatie toegediend.

consultarts_2.jpg

Dag van de behandeling

Naar huis

Bij een dagbehandeling mag u vaak enkele uren na de ingreep al naar huis. Soms moet u een dag langer in AZ Alma blijven. De volgende dag wordt dan opnieuw beoordeeld of u veilig naar huis kunt. Het is normaal dat u zich na een operatie een tijdje niet fit voelt. Het lichaam moet in eigen tempo herstellen.

narcose.jpg

Dag van de behandeling

Anesthesie

De anesthesist dient u voor de operatie de gepaste verdoving toe. Tijdens de ingreep let hij op uw vitale functies zoals ademhaling, bewustzijn en/of pijn en past hij de anesthesie aan wanneer nodig. De toegepaste methode kan per patiënt verschillen, naargelang leeftijd, lichamelijke conditie en het soort ingreep. Het is mogelijk dat er een combinatie van anesthesietechnieken wordt gebruikt. 

nurse_food.jpg

Dag van de behandeling

Verpleegafdeling

Wanneer u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling. Hier krijgt u eten en drinken. Daarnaast geeft de verpleegkundige u medicatie en adviezen.

DSC_4125rl2ks.jpg

Dag van de behandeling

De operatie

Dr. Van den Wyngaert leidt de ingreep, die meestal ongeveer 30 minuten duurt. Klik door voor meer informatie over een reconstructie van de voorste kruisbanden.

Knie_2.jpg

Dag van de behandeling

Resultaat

Een VKB-reconstructie is een veilige en betrouwbare ingreep met een hoog succespercentage. Hoe snel uw knie ervan herstelt, hangt o.a. af van uw leeftijd, de kwaliteit van het kraakbeen en de mate waarin u zich aan de adviezen houdt. In uitzonderlijke gevallen is een tweede operatie nodig om overmatig littekenweefsel te verwijderen.

Weer thuis

Weer thuis
krukken_l_web.jpg

1 dag na de behandeling

Bewegingsadvies

 • U mag de eerste 6 maanden geen draaibewegingen maken met de knie.

 • Als u staat, mag u het been volledig belasten, maar draag daarbij wel uw kniebrace.

 • Loop minstens 2 weken met krukken. Na een week kan u het met één kruk proberen.

 • Vermijd overstrekken van de knie.

 • Verminder activiteit bij zwelling.

spuit.jpg

1 dag na de behandeling

Bloedverdunners

Om trombose te voorkomen, dient u zes uur na de ingreep te starten met antitrombosespuitjes. U krijgt een voorschrift voor Clexane 40 mg mee naar huis. De spuitjes dient u 10 dagen lang elke dag op hetzelfde tijdstip te gebruiken. U kan ze bij uzelf toedienen of ze laten inspuiten door een thuisverpleegkundige. Een voorschrift hiervoor kan u verkrijgen bij de verpleegafdeling.

autosleutel.jpg

1 dag na de behandeling

Werk & activiteit

Wanneer u uw werk kan hervatten, hangt af van het soort werk dat u verricht en het advies van dr. Van den Wyngaert en uw kinesist betreffende uw persoonlijke revalidatieschema. Met fietsen op de hometrainer mag u een viertal dagen na de operatie al beginnen. Autorijden mag van zodra u zonder krukken kunt lopen. Vertoont uw knie tekenen van zwelling? Doe het dan wat rustiger aan.

kniebrace2.jpg

1 dag na de behandeling

Kniebrace

Na de operatie wordt in de meeste gevallen een grotere POKO-brace (Post Operatieve Knie Orthese) en een kleinere standaardbrace voorgeschreven. Het is belangrijk dat u deze gebruikt. De POKO-brace draagt u de eerste 3 weken na de ingreep, alleen als u de knie belast (dus niet 's nachts). Gebruik ook uw krukken. De lichtere brace draagt u best de volgende drie maanden.

kniewond.jpg

1 dag na de behandeling

Wondverzorging

 • Indien er geen problemen zijn met de wonde, kan u het verband best op zijn plaats laten.

 • Drie dagen na de operatie mag u opnieuw douchen. Als het wondgebied daarbij nat wordt, dep het dan voorzichtig droog. U mag het zeker niet droogvegen.

 • Na 10 dagen mag u weer baden, mits de wonde droog is en de hechtingen verwijderd.

fysio_oefening.jpg

1 dag na de behandeling

Kinesitherapie

Tijdens de opname begeleidt onze kinesist u met oefeningen en bewegingsadvies. Bij ontslag krijgt u een kinevoorschrift mee, waarmee u bij uw eigen kinesist terecht kan. In België heeft u recht op 60 beurten. Voorzie de eerste drie weken één sessie per dag. Als alles vlot verloopt, zakt u vervolgens naar een drietal keer per week. Na drie maanden is er meestal geen begeleiding meer nodig.

kniepijn.jpg

1 dag na de behandeling

Mogelijke soorten pijn

 • Scheenbeen: Door irritatie van het botvlies door bloeduitstorting. Houd het onderbeen horizontaal en zwachtel het bij toiletgang.

 • Bovenbeen: Bloeduitstorting aan de binnenzijde van het bovenbeen door het verwijderen van de hamstringpees.

 • Tinteling: Voorzijde van het scheenbeen, door knelling of doorsnijding van de huidzenuw.

Revalidatiefase 1

Revalidatiefase 1
fysio1_l_web.jpg

Vanaf 1 dag na de behandeling

Wat gebeurt er in deze fase?

De kinesist helpt uw knie soepeler te maken. Hij strekt en buigt het gewricht op de behandelbank en geeft u ook oefeningen mee voor thuis. Hij helpt u ook uw voorste bovenbeenspier (quadriceps) te trainen, aanvankelijk door gewoon de spieren samen te trekken. Langzaamaan worden deze oefeningen uitgebouwd tot strekken en buigen met weerstand.​

checklist.jpg

14 dagen na de behandeling

Voorwaarden fase 2

 • De spiergroepen werken gecoördineerd samen.

 • De wondjes zijn dicht en niet rood of pijnlijk.

 • Slechts minimale zwelling.

 • De knieschijf heeft een normale beweeglijkheid.

 • Het been kan volledig gestrekt en tot 120 à 130 graden gebogen worden.

 • U kan goed lopen zonder krukken.

 • Alle oefeningen worden goed uitgevoerd.

fysio_4.jpg

Vanaf 1 dag na de behandeling

Oefeningen

De eerste vier weken mag u quadricepsoefeningen alleen in gesloten keten uitvoeren, d.w.z. met de voet gefixeerd op de grond of een apparaat. De knie mag bewegen tussen een hoek van 0 en 60 graden. Ook begint u met krachttraining van de hamstrings, kuit en bilspieren en met balansoefeningen, waarbij het belangrijk is dat uw knie recht naar voren blijft wijzen en uw bovenbeen niet scheef gaat hangen.

knee beautiful stitches intradermal - Go

14 dagen na de behandeling

Controle

Twee weken na de operatie heeft u een controleafspraak bij de fysiotherapeut. Tijdens deze controle worden de hechtingen verwijderd. Dit kan gevoelig zijn.

Revalidatiefase 2

Revalidatiefase 2
Fysio.jpg

Vanaf 3 weken na de behandeling

Wat gebeurt er in deze fase?

De training van bovenbeen-, kuit en bilspieren wordt verzwaard. In overleg met uw kinesist mag u in open keten (zonder voetsteun) trainen, waarbij de maximale strekking geleidelijk wordt opgedreven. U mag buitenshuis beginnen fietsen, de conditie trainen met crosstrainer of roeimachine en vanaf week 10 ook joggen. De balansoefeningen worden moeilijker en u begint met springen.

Physiotherapy

6 weken na de behandeling

Controle

Zes tot acht weken na de operatie heeft u een controleafspraak bij de fysiotherapeut.

checklist.jpg

26 weken na de behandeling

Voorwaarden fase 3

 • De kracht in de bovenbeenspieren van de geopereerde zijde moet minimaal 80% zijn van de kracht aan de niet-geopereerde zijde.

 • Bij sprongtesten (bv. zo hoog of zo ver mogelijk springen) moet het geopereerde been minimaal 80% scoren van het niet-geopereerde been.

 • De oefeningen moeten goed uitgevoerd worden.

Revalidatiefase 3

Revalidatiefase 3
sprongtest.jpg

Vanaf 26 weken na de behandeling

Wat gebeurt er in deze fase?

Sportspecifieke spierversterkende oefeningen worden geïntensiveerd. U hervat de trainingen bij uw  sportclub. Aan het einde van de revalidatie neemt de kine een aantal tests af: het geopereerde been moet minimaal 90% zo sterk zijn als het niet-geopereerde. Hij test ook de kwaliteit van bewegen (bv. door een sprongtest te filmen) en rapporteert zijn bevindingen aan dr. Van den Wyngaert.

Child Physiotherapy

6 maanden na de behandeling

Controle

Zes maanden na de operatie heeft u een controleafspraak bij de fysiotherapeut.

Beach Run

9 maanden na de behandeling

Sport

Meestal kunt u uw sport na ongeveer 9 maanden hervatten. Dit is afhankelijk van uw sport, de bij de operatie gevonden afwijkingen aan het kraakbeen en de voortgang van de revalidatie. Bespreek samen met dr. Van den Wyngaert en uw fysiotherapeut wanneer u weer veilig kunt sporten.​

Orthopedisch chirurg - gespecialiseerd in de behandeling van knieletsels

bottom of page